Informatie voor bedrijven

Op deze pagina vind u de benodigde informatie voor BPV-bedrijven, bijvoorbeeld om te kijken of uw bedrijf geschikt is, of om te weten te komen wat er precies van de student wordt verwacht.

Ga snel naar:

Accreditatie

Allereerst dient u als leerbedrijf geaccrediteerd te zijn voor de opleiding van de student. Wij werken samen met leerbedrijven welke zijn geaccrediteerd door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Bent u nog niet geaccrediteerd als leerbedrijf? De accreditatie kunt u hier aanvragen.

Studenten zoeken beschikbare BPV-plekken via de website stagemarkt.nl, waar uw leerbedrijf verschijnt in de zoekresultaten voor de betreffende opleiding(en). Zorg ervoor dat u uw beschikbaarheid elk half jaar bijwerkt, zodat studenten zeker weten dat zij solliciteren naar een beschikbare positie.

Let op: een accreditatie is per locatie en opleidingsniveau. Een accreditatie voor niveau 4 van uw leerbedrijf betekent niet dat u geaccrediteerd bent voor niveau 3, en een accreditatie voor het hoofdkantoor van het leerbedrijf betekent niet dat een locatie in een andere plaats onder dezelfde accreditatie valt. Controleer daarom goed voor welk crebo-nummer u geaccrediteerd bent.

Heeft u hierover vragen? Neem gerust contact met ons op.

Tussenstage

Tijdens de tussenstage doet de student ervaring op met de werkzaamheden, cultuur en werkomgeving die horen bij het beroep van een ICT’er. Het doel van deze BPV-periode is het ontwikkelen van een beroepshouding en een beroepsbeeld. De student functioneert onder verantwoording van een Praktijkopleider als collega in het team.

Ter voorbereiding op de eindstage en het eindexamen oefent de student met verslaglegging van uitgevoerde werkzaamheden.

Eindstage

Tijdens de eindstage doet de student opnieuw ervaring op met de werkzaamheden, cultuur en werkomgeving die horen bij het beroep van een ICT’er. De student functioneert onder verantwoording van een Praktijkopleider als collega in het team, met over het algemeen meer verantwoordelijkheid dan bij een Halfwegstage.

Daarbij werkt de student tijdens de eindstage een aantal weken aan de Proeve van Bekwaamheid, het examen. De opdrachten voor de Proeve van Bekwaamheid komen voort uit reguliere werkzaamheden die bij het bedrijf uitgevoerd worden. Het doel van de Proeve van Bekwaamheid is dat studenten aantonen startbekwaam te zijn als beginnend beroepsbeoefenaar.

Bedrijfsadviescommissie

Vanuit het ministerie ligt er een opdracht om als onderwijs nauwer samen te werken met het bedrijfsleven.

Naast dat onze studenten bij bedrijven praktijkervaring opdoen tijdens hun BPV-periode, willen wij ook op andere manieren samenwerken. Dit komt onder andere voort uit de MBO Werkagenda 2023-2027 en het Stagepact 2023-2027.

De doelen en prioriteiten die worden nagestreefd:

  • MBO Werkagenda
    • het bevorderen van kansengelijkheid voor mbo-studenten;
    • het verbeteren van de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt;
    • het verbeteren van de kwaliteit van het mbo-onderwijs.
  • Stagepact
    • Verbeteren van stagebegeleiding;
    • Uitbannen van stagediscriminatie;
    • Zorgen voor voldoende stages;
    • Een passende vergoeding.

De bedrijfsadviescommissie biedt bedrijven de mogelijkheid om mee te praten over de inhoud van het onderwijs zodat wij actuele kennis en vaardigheden ontwikkelen voor jullie toekomstige medewerkers.

Drie keer per jaar organiseren wij een bijeenkomst om met elkaar in gesprek te gaan over over de onderwerpen die we aanbieden in ons onderwijs, in relatie tot het kwalificatiedossier.

Wilt u hieraan deelnemen? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Heeft u vragen, behoefte aan meer informatie, wilt u zich aanmelden voor de bedrijfsadviescommissie of wilt u een andere vorm van samenwerking aangaan met de ICT-opleiding? Neem gerust contact op met de BPV-consulent van de opleiding ICT via:

Live projecten

In ons MBO-programma streven we ernaar twee verschillende soorten projecten aan te bieden die naadloos aansluiten op ons projectgerichte onderwijs. We onderscheiden deze als ‘passieve projecten’ en ‘live projecten’.

Passieve projecten zijn projecten die al eens zijn uitgevoerd. Praktijkcasussen die we beschikbaar stellen aan studenten om van te leren, gebaseerd op eerdere uitvoeringen in de praktijk.

Aan de andere kant zijn ‘live projecten’ actuele initiatieven waarbij studenten de oplossingen kunnen bedenken, uitvoeren of waar ze actief aan kunnen bijdragen.

Voor live projecten kunt u contact opnemen met:

We willen u bij voorbaat danken voor uw deelname aan dit initiatief en hopen op een mooie samenwerking.

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

LLO: Leven Lang Ontwikkelen (LLO) wordt voor werkenden en werkzoekenden steeds belangrijker om bij te blijven in een snel veranderende wereld. Dit leidt tot een toenemende vraag naar bij-, op- en omscholing, ook bij mbo-instellingen.

Aventus wil vanuit een heldere koers inspelen op deze vraag en via flexibel onderwijs voor volwassenen een bijdrage leveren aan een vitale arbeidsmarkt in de Stedendriehoek: Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

Neem voor meer informatie over LLO contact op met: